Предимства и недостатъци на Blogger

Публикувано от:

Blogger За създаването на собствен сайт отдавна не е нужно да си програмист, дизайнер или IT гуру. В ерата не безплатните CMS ти е нужда просто една регистрация и можеш да публикуваш онлайн своите виждания и идеи по дадени теми.

Нека разгледаме малко по-подробно какво представлява платформата на Google – Blogger или Blogspot, и какви са нейните предимства и недостатъци спрямо останалите системи.

Предимства на Blogger:

 • Собственост на Google. От гледна точка на SEO, фактът, че блогът или сайта ви ще бъдат на платформа, която е продукт на търсачката може да бъде само в плюс.
 • Абсолютно безплатна
 • Хостингът – Blogger се хоства на Google сървъри, което е огромно предимство и е също безплатно. Това означава, че никога няма сривове, които се получават при всички доставчици на хостинг услуги. Освен това сигурността е на много високо ниво и аз лично не съм чувал за пробит от хакери сайт на блогър, освен при наличието на зловреден код, който сами сте си инсталирали с темата. Бързината на зареждане на сайтовете е повече от задоволителна, разбира се зависи от темплейта и приставките, които използвате. Освен това няма нужда да се прави бекъп.
 • Липса на ъпдейти – за някои това може да се стори минус, но фактът, че платформата не се променя регулярно аз бих причислил като плюс. Промените в платформата често водят до проблеми със самия сайт, например „счупване“ да определени плъгини, модули, проблеми с темата, дизайна  и т.н. Съответно, ако оставите Blogspot блога си за една или две години, без да правите нищо по него, той ще си стои в същия вид когато решите да публикувате нещо отново.
 • Сила на домейна – много хора обичат да блогват за удоволствие. В тези случаи е напълно нормално да използват безплатен поддомейн от типа myblog.blogspot.com. От гледна точка на SEO, домейнът blogspot.com дава изключително голяма сила на самия сайт. Както споменах в предишната статия, авторитетът и възрастта на домейна е един от факторите за добро класиране в Google. Това означава, че няма да е нужно тепърва да градите авторитет на вашия домейн.
 • Лесен за използване и с приятен интерфейс.
 • Свързаност с други Google продукти, като Adsense, Google +, Google Analytics
 • Безплатна мобилна версия на сайта от типа http://myblog.blogspot.com/?m=1, която е изключително изчистена и лека.
 • Интересни безплатни и платени дизайни, които сравнително отскоро започнаха да се предлагат.

Недостатъци на Blogger

 • Система със затворен код
 • От една е предимство, че сайтовете на Blogger се хостват при Google, от друга страна, това означава, че блогът реално не е ваша собственост. По всяко едно време компанията може да реши да го изтрие, разбира се без предупреждение или да се дават обяснения защо
 • Лимитирани възможности – платформата поддържа единствено определени програмни езици, което ограничава възможностите на разработчиците на темплейти и приставки (уиджети). Това означава например, че ако искате да публикувате реклами, предоставени от дадена рекламна платформа, няма да можете да го направите, защото трябва да инсталирате модул или плъгин, специално създаден за сайтове на собствен хост. В случая, вие нямате такъв.
 • Трудно редактиране на темплейтите – всичко в Blogger се прави на ръка и са нужни определени познания по HTML и CSS. Всички теми са на английски, и ако искате да ги преведете, трябва ръчно да търсите из кода на сайта съответните елементи и да въвеждате текст. Това важи и за промяна на цветовете, премахване на ненужни елементи и уиджети, които идват с темата. Например ако имате слайдър за водещи публикации, всеки път трябва влизате в кода и ръчно да добавяте линк, изображение и заглавие. Това важи и за редактирането и създаването на менюта в хедъра. Изобщо объркващо ще се стори на всеки, който не разбира HTML и CSS и ще загуби много време в редакции и търсене на решения за дадени проблеми.
 • Изключително често безплатните темплейти са заразени с зловреден код – скриптове и iframe, които могат да доведат до наказания и блокиране на сайта ви от Google и Facebook например. Ако не разбирате от код, няма как да засечете нещо нередно, докато не получите наказание.
 • Трудна Onpage оптимизация – за да оптимизирате сайта си, е нужно ръчно да редактирате кода на сайта в секцията <head>. Няма готови плъгини или модули, всичко се прави ръчно. Освен това, системата по стандартни настройки генерира дублирано съдържание. Това се случва от архивните страници, които трябва да се забранят за индексиране със съответния noindex таг или през robots.txt. Дублираното съдържание е една от основните причини даден сайт да бъде наказан, особено след Google Panda ъпдейт.

Обобщение

Blogger е много популярна платформа, подходяща за малки сайтове и блогове. Можете да се възползвате от всички нейни предимства напълно безплатно и не е нужно да разбирате от програмни езици, за да стартирате блога си. Ако възнамерявате обаче да правите сайт, богат на функционалности и възможности, с идеята да се разраства и усъвършенства постоянно, най-добре е да се насочите към друг CMS.

0
Loading Facebook Comments ...

Add a Comment